A férfiak félnek az erős nőktől - hogy is van ez?

2022.06.15

Segítői munkám során gyakran foglalkozom olyan nőkkel, akik párkapcsolati nehézségekkel küzdenek, legyen szó a kapcsolat hiányáról vagy annak nem megfelelő minőségéről. Azt már nagyon jól tudjuk, hogy a másik embert megváltoztatni nem lehet, azonban a kapcsolódásaink milyenségét már annál inkább. Hogyan?

,,A férfiak félnek az erős nőktől!" - egyre többször futok bele ebbe az óriási tévhitbe. Míg ezt a mondatot sokszor látjuk, a megoldást, hogy ilyen esetben mi a teendő a boldogság elérése érdekében, már nem igazán kapjuk meg hozzá és azt gondolom, hogy ez nem véletlen. Sőt, kifejezetten gyanús, nem igaz? Nézzük meg, hogyan tudjuk feloldani ezt a félrevezető kijelentést.

Valahányszor elolvasom a fenti mondatot, az a kérdés merül fel bennem, hogy miért kellene nekem egyátalán erős nőnek lennem? Miért kellene megkeményítenem magam, miért nem élvezhetem a nőiességemben rejlő lágyságot és egyfajta, jó értelemben vett gyengeséget? Az nem píszí (pc=political correctness)? Természetesen minden formája elítélendő annak, amikor visszaélnek a férfiak az erőfölényükkel, de nem gondolom, hogy ebben a folyamatban el kellene vesznie a női minőségnek. Miért fontos erre odafigyelnünk, ha vágyunk a boldog párkapcsolatra?

A hétköznapokban a férfi a saját férfi minőségének, energiáinak dominanciájában éli az életét, mondhatjuk úgy is, hogy a férfi az erő útját járja. Ez lehet munkahelyi érdekérvényesítés, de értelmezhetjük szó szerint fizikai síkon. Egy párkapcsolatban fontos, hogy a férfi-női energiák kiegyensúlyozottak legyenek, így ha a nő is erőből működik, akkor hiányozni fog a harmónia. Szeretem Bert Hellingert idézni, aki azt mondja, hogy a párkapcsolat ott kezdődik, hogy tudjuk egyenrangúként méltányolni a különbözőt. Tehát mindenki hozza a saját minőségét, ami teljesen más jellegű energetikát jelent, mégis ettől működik jól.

A férfiak tehát nem félnek az erős nőktől, egyszerűen csak nem erre van szükségük. Ehelyett inkább odaadásra, lágyságra, szeretetre, gondoskodásra, érzelmi biztonságra. Az otthon melegére, ahol megpihenhetnek, ahol kiszakadnak a mindennapos küzdelemből. Nekünk nőknek ez egy nagy kihívás, hogy megtanuljuk a nőiességünknek a megfelelő megélését. A női erő a gyengéd befogadásból és tiszteletet érdemlő tartásból fakad. Ez nem harc és nem is önfeladás, ez maga a kiteljesedés. Ha fenti állítással nyugtatjuk magunkat a párkapcsolati problémáink kapcsán, akkor nem fogunk tudni rálátni a valóságra. Arra, hogy valamiért, valahol elveszítettünk magunkból egy darabot. Megsérült A Nő és gyógyításra szorul. Ez az, amit valójában üzen, ha úgy érezzük elkerülnek a férfiak. Ha azt sugározzuk magunkról, hogy nő létünkre, akár férfiként is megállnánk a helyünket, akkor nem lesz meg az a vákuum, ami beszippantja a hős lovagot, az úriembert, akire vágyunk. Tehát az egyszerű válasz arra, hogy mit tegyen valaki, ha úgy érzi túl erős, ezért félnek tőle a férfiak: tápláld a benned élő csodálatra méltó Nőt.