A tökéletes párkapcsolat illúziója

2021.03.31

A szerelem az életünknek egy olyan területe, amely képes sosem látott magasságokba repíteni, de pillanatok alatt lezuhanhatunk a pokol legmélyebb bugyraiba is, ha valami nem jól sül el. A párkapcsolatok terén vannak, akiknek magával a kapcsolat kialakításával vannak gondjai, de vannak akiknél a kapcsolat menedzselése során derül fény kibékíthetetlennek ítélt konfliktusokra. Nem könnyíti meg a dolgunk, hogy bizonyos általánosnak mondható tévhitek könnyen a tökéletesség illúziója felé hajthatnak minket, miközben elsiklunk a kapcsolatok valós természete felett. Nézzük, melyek lehetnek ezek a kritikus pontok!

A saját nemiségünkből fakadó energiáinkat is akkor tudjuk mozgósítani a maga teljességében, amikor megtapasztalhatjuk a másik félből áradó eltérő rezgéseket. Gondolok itt arra, hogy bár nagyon modern világban élünk, mégsem szabad elmenni amellett, hogy rendelkezünk mindannyian egyfajta ösztönösséggel, ami más-más evolúciós programot jelent a férfiak és nők esetében. Alapvető agyi folyamatok vagy éppen hormonális működés - eleve meghatároz női és férfi minőségeket. Így nem meglepő ha azt mondom, hogy nagyon nehéz dolgunk van, amikor az önmegvalósító eszmék azt hirdetik, hogy bárki lehetsz, bármi lehetsz - de közben pedig eltávolodunk egy olyan bölcsességtől, amely ősidők óta lehetővé tette, hogy az emberek harmóniában éljenek. Éppen ezért fontos, hogy a párkapcsolatban teret engedjünk a nőiességnek és a férfiasságnak egyaránt és meglássuk, hogy ezek az energiák valójában nem ellentéteket kívánnak létrehozni, hanem sokkal inkább egységet alkotni. A párkapcsolatok terén jelentkező problémák gyakran köthetőek irreális elvárásokhoz, hamis, túlidealizált képekhez. Ha ezt összeadjuk azzal, hogy már eleve a nemi szerepeinkhez köthető megéléseinkkel nehézségeink vannak, akkor könnyen érezhetjük, hogy halmozottan hátrányos helyzetből indulunk, és a boldog, harmonikus párkapcsolat elérhetetlennek tűnik. Viszont nem kell ezt éreznünk, ha meglátjuk a realitásban rejlő lehetőségeket, alapvető törvényszerűségeket.

Ha egy idővonalon képzeljük el a szerelem csodáját, akkor tudjuk, hogy a korai, hormonálisan is erőteljesen megtámogatott időszakban viszonylag kevés dolgot látunk problémának. Aztán a szerelem természetéből fakadóan, ez az időszak elcsitul és kezdjük el meglátni kicsit tisztábban is azt, hogy mire vállalkoztunk. Amikor még összejöttünk, azt gondoltuk, hogy maga az elsöprő szerelem érzése egyfajta táplálék, a kapcsolatot önmagában képes működtetni. És abba az illúzióba ringatjuk magunk, hogy ezekre tudjuk alapozni a kapcsolatot. Pedig ahhoz, hogy jól működjön, fontos, hogy az érzelmeken túl meglássuk azt, hogy például kettőnk habitusa, értékrendje hogyan passzol egymáshoz.

A további tévhitekről az alábbi videóban beszélek részletesen:

https://www.facebook.com/lelekpiszkalo/videos/184298766502365