Elengedés - szabadítsd fel önmagad!

2020.10.05

,,Megtanulni élni nem más, mint megtanulni elengedni." Buddha

A múlt héten a Lélekpiszkáló Facebook közösségemnek az emésztőrendszeri tünetek mögött rejlő lelki okok témában tartottam előadást az online térben. (Csatlakozz a csoporthoz és nézd vissza az előadást: https://www.facebook.com/noczy.makra/videos/3648999091799321) Ennek kapcsán beszéltem arról, hogy mennyire fontos az elengedés, hiszen minél mélyebben ragaszkodom valamihez, minél régebb óta nem tudok megbocsátani, minél régebb óta őrzöm megvalósulatlan vágyaim, annál komolyabb problémákat képes létrehozni az emésztőrendszerben, de természetesen egyéni megéléstől függően bárhol a testben. 

Néha túl könnyelműen dobálózunk azzal a kifejezéssel, hogy ha nem tetszik valami, csak engedd el! Nem is gondolnánk, hogy valóban egy nagyon egyszerű mechanizmusról beszélünk, azonban a hiedelmeink, a belénk ivódott túlzott racionalizálás lebeszél arról, hogy ezt a folyamatot a maga természetes módján éljük meg.

A kulcsszó a tudatosság, hiszen a döntés, hogy nem akarom, hogy a negatív érzések vezéreljenek, tudatosan születik. Ehhez időnként fel kell tennem magamnak a kérdést, hogy miért? Miért érzem ezt? Miért gondolom így? Valóban így van, vagy ez csak az én szubjektív valóságom? Ahogy a tudatosság szintjére emelkedik valami, úgy többé már nem veszi át az irányítást felettünk és életünk adott területe a jelenben a jelenre reagálva folytatódik tovább. Ha megfejtetted az érzésed, akkor fogadd el azt, ahogyan az  adott dologgal kapcsolatosan érzel. Ez feloldja a hatást, amit a tudatalattiból gyakorol rád. Sajnos, benne van a pakliban, hogy rájössz, a helyzetet, amiben vagy, te  magad hoztad létre, de gyakran hibázunk, engedd meg ezt magadnak. Néha nem egyszerű megbocsátani másoknak, saját magunknak még nehezebb. Ennek egyik oka, hogy egy irreális képet festünk arról, hogyan élnek mások és hogy nekünk hogyan kellene. Kedves Olvasó, most felfedek egy titkot: mindenkinek vannak problémái, nem is gondolnád mennyi és nem is gondolnád milyen hasonlóak a tieidhez! :) Ne érezd magad kevesebbnek, ne add fel azért mert úgy véled, csak neked jutott a nehézségekből. Ha egyedül nem megy, akkor oszd meg az érzéseid valakivel. A felismerést és az elfogadást követően leszel képes elengedni a negatív érzéseket az adott dologgal kapcsolatban. Az elengedést többféle módszerrel is elvégezhetjük, megoldást találhatunk a különböző meditációs technikákban is.

Azért, hogy segítselek az elengedésben, készítettem egy gyorsprogramot, melyben irányított vizualizációval (vagy ha úgy tetszik meditációval) viszlek végig a folyamaton. Fogadd szeretettel és ha tetszett add tovább!