Hogyan hat rád a kapcsolatod a szüleiddel?

2024.06.01

A szüleinktől sok jó tulajdonságot öröklünk, és mire felnövünk magunkba szívjuk az ő értékrendjüket és eltanuljuk a viselkedésmintáikat. Utóbbiak szempontjából minden rendben van addig, amíg az erényeinkről van szó – bár ezt szeretjük csak magunknak tulajdonítani. Azonban egy ponton meglátjuk azokat a dolgokat, amiket nem szívesen vinnénk tovább. Ezek többféleképpen tudnak stresszt okozni a számunkra. 

A jelentőségét hangsúlyozza, hogy a kineziológiában egy külön korrekció épül erre az úgynevezett Anyai/apai energiákra. Mert hogy bármilyen elakadásunk is van a szüleinkkel kapcsolatosan, az kőkeményen meg fog mutatkozni a párkapcsolati elakadásokban.

Három kérdést kell ilyenkor feltenni, amikor az anyai/apai energia elakadásával találkozom, hogy beazonosítható legyen, hogy pontosan mi okozza a stresszt:

  • A szülő veled való viselkedése?

  • A szülő viselkedésének felismerése a saját viselkedésedben?


  • A szülőről alkotott hitrendszered? (Azaz, hogy amit te gondolsz róla, és ami szerint hozzád viszonyul)

Ezek a kérdések segítenek beazonosítani a szülővel való elakadást, majd a megbeszélését követően már jelentősen csökken a stressz szint.

Miért fontos ezekkel a viselkedésmintákkal foglalkozni? Azért mert rendszerint azt gondoljuk, hogy semmilyen következménnyel nem jár, ha elfordulunk/megtagadjuk a szüleinket, miközben pontosan úgy próbáljuk tudat alatt szeretni őket, hogy olyanná válunk mint ők. 


Például pontosan úgy rontjuk el a kapcsolatainkat, pontosan úgy veszekszünk, ugyanolyan sértődékenyek leszünk stb. mint az anyánk vagy az apánk. De lehet, hogy már a párválasztásunkban is megmutatkozik, hogy olyan partnert szeretünk, aki adott esetben úgy viselkedik velünk mint ahogyan a szüleink tették, amikor gyerekek voltunk. 

Ha a szüleinkről alkotott hitrendszerünkkel kell dolgozni, ott sok esetben nagyon mélyen belénk ivódott programokról van szó, amikor mi már rég eldöntöttük, hogy milyen lesz a másik és a fejünkben zajlanak le a párbeszédek, tehát az alapvető világhoz való viszonyulásunk mutatkozik meg benne.