Párkapcsolati elakadások a kineziológia szemszögéből

2022.08.22

A közelmúltban egy igen kedves felkérésnek tettem eleget, a Coloré Magazinnak adtam interjút, amelyben nem csak szakmai szemszögből, hanem személyes tapasztalataimat is megosztva beszéltem a kineziológiáról, mint önfejlesztési lehetőségről (az interjút ITT tudjátok elolvasni). Kendőzetlenül vállaltam azt is, hogy a boldog párkapcsolatra irányuló vágyam adott indíttatást arra, hogy a kineziológia felé forduljak. Ez a kezdőlökés a mai napig érezteti a hatását, hiszen olyan nagy áttörést hozott az életembe, amire addig csak legmerészebb álmaimban áhítoztam. A kineziológia számtalan problémára lehetőséget kínál, és szakmailag is mindig találok benne új kihívásokat, de tény, hogy a kapcsolatok stresszének oldása a szívem csücske maradt.

A kineziológiai stresszoldás lehetőségei egészen új dimenziót jelentenek az önfejlesztésben. Ha párhuzamba állítjuk a párkapcsolati problémákkal, akkor is érvényes, hogy teljesen más, mint egy párterápia vagy bármilyen direkten párkapcsolatra irányuló terápiás megoldás. A kineziológiában mindig az egyén képességeit vesszük górcső alá, az izomteszt segítségével. Ettől lesz más, hogy a hangsúly az adott személy egyéni készségein, képességein van. Ha valaki kapcsolati gondokkal keres meg, nem azzal kezdjük, hogy idehívjuk az amúgy valószínűleg ellenálló másik felet, hanem megnézzük, hogy az az illető, aki itt ül velem szemben hogyan tudja vállalni a saját felelősségét. Tudjuk jól, hogy a másik embert megváltoztatni nem lehet, nem mondhatjuk meg valakinek, hogy milyen legyen, vagy milyen ne legyen. Nem vagdoshatjuk le a nekünk nem tetsző énrészeit, és azt sem tehetjük meg, hogy számunkra kényelmessé varázsoljuk a viselkedését. Azonban dolgozhatunk a saját öntudatlan stresszreakcióinkon, hogy az általuk indikált ösztönös védelmi mechanizmusok ne kezdjék el belülről szétrágni a kapcsolat kötőanyagát, a szeretetet és a kötődést. Olyan nincs, hogy mindig csak egy emberen múlik, mindkét fél felelős azért, ha egy kapcsolat tönkre megy. Sokszor fájdalmas szembenézni azzal, ahogyan a másik tükröt mutat és meglátjuk benne önmagunk sérülékeny és torz részeit, de ez is hozzánk tartozik és nem temethetjük a szőnyeg alá.

Az évek során sokféle kapcsolati problémát láttam már. Volt, akinek az ismerkedés okozott gondot az alacsony önbizalma miatt, de volt, akinek a kapcsolaton belüli értő figyelem és megértés hiánya pusztította az otthoni légkört. A kineziológia, mint tudomány, az utóbbi időben egyre inkább a ma emberének a problémájára reagál a módszereinek finomításával. Ezzel lehetővé vált, hogy igen mélyen tudjuk oldani a kommunikációt érintő blokkokat. Amikor láthatóvá válik, hogy egy-egy konfliktus mögött milyen valós mozgatórugó lakozik, akkor rájövünk, hogy egyes szituációk a régi sebeket tépik fel, és ezért annyira fájó ismét átélni. De akkor feltehetjük a kérdést, hogy mennyire tudjuk objektíven megítélni a párkapcsolati konfliktusunkat, ha közben kísért egy egész élet alatt belénk ivódott negatív program? Elárulom, nem nagy sikerrel. Ezért fulladnak kudarcba azok a próbálkozásaink amikor tudatos, kemény munkával igyekszünk változtatni a viselkedésünkön, hisz éppen csak a lényeget, a valós okot nem látjuk. Egy példával szemléltetném, hogyan működik a gyakorlatban mindez. Adott egy fiatal hölgy, aki nagyon nehezen nyílik meg, ha az érzelmek kifejezéséről van szó. Valahányszor megnyílik a párjának, és elmondja, hogy bizonyos szituációkat hogyan él meg legbelül, akkor a konfliktus még inkább csak kiéleződik és párjától visszautasítást kap. Az oldásban az ügy az érzelmek megfelelő kifejezése volt, de valójában a biztonságérzet kérdését találjuk mögöttes ügyként. Keresve a probléma gyökerét egészen mélyre kell nyúlnunk, egy magzati kori élményt találunk, amikor is az anya immunrendszere megpróbálta kilökni magából a kicsiny embriót. Ez az élmény kísértett valahányszor a párkapcsolatban konfliktusba került. A belső program eszerint alakult: "ha megmutatom önmagam, akkor meg akarnak tőlem szabadulni". Az ilyen és ehhez hasonló korai magzati események oldása is egy olyan élmény, ami aztán megváltoztatja az életünket. A módszer szépsége, hogy ahány eset, annyiféle megoldás születhet, így bármilyen probléma esetén megtalálhatjuk a megfelelő kiútat, az izomteszt és az oldás elemei vezetnek.