A kineziológiai stresszoldás lehetőségei

2020.09.09

Manapság már-már természetessé vált, hogy egyre több élethelyzetet látunk el "stresszes" jelzővel, akár a munkánkról, akár a magánéletünkről van szó. Nem is gondolnánk, hogy ez a negatív stressz nem csak egy időszakos diszkomfortérzetet jelöl, hanem választ találhatunk általa a mélyebb gyökerekkel rendelkező viselkedés-mechanizmusainkra is.

Életünk során a velünk történt eseményekhez mindig érzelmek is társulnak. Az érzelmek segítik az emlékezést, hiszen minél intenzívebb érzelmeket ébreszt bennünk egy élmény, annál emlékezetesebb marad a számunkra. Azonban az érzelmek nem csak pozitív hanem negatív töltést is hordozhatnak. Mivel létezésünk alapvető mozgatórugója a túlélés, így biológiailag arra vagyunk kódolva, hogy stresszhelyzetben a túlélést biztosító minták szerint cselekedjünk. Ezeket a mintákat sokszor egészen gyermekkorunktól kezdve magunkkal hozzuk, hiszen ha egy helyzetben az adott reakció már biztosította a túlélést akkor az agyunk hasonló helyzetben újból előveszi és alkalmazza azt. De vajon felnőttként a javunkat szolgálja egy gyermekként belénk ivódott minta? (Megsúgom: nem.)

A kineziológiai stresszoldás alkalmával az izomteszteléssel az izomtónus változását egyfajta biofeedback-ként értelmezve jutunk el azokhoz a múltbéli tapasztalatokhoz, amelyek egykor rögzültek és folyamatosan meggátolják, hogy stresszhelyzetben a jelenre reagálva hozzunk döntéseket. Ilyenkor lehetőségünk nyílik arra, hogy a test finomenergetikai rendszerére alapozva egyszerű gyakorlatokkal átprogramozhassuk a sejtmemóriát, hogy a negatív hitrendszereink többé ne legyenek hatással ránk.

Néhány példa arra, hogy milyen élethelyzetekben segíthet a kineziológia eszköztára:

  • ismétlődő, megoldatlan ügyek
  • döntésképtelenség, bizonytalanság
  • önbizalomhiány, félelem a kudarctól
  • elvárásoknak való túlzott megfelelés
  • kiégés, fásultság, egyensúlyvesztés
  • irányításmánia, túlzott aggodalmaskodás
  • változástól való félelem
  • kapcsolati problémák