Testünk, mint a lelkünk szócsöve

2020.09.09

Az emberi test egészsége nem független az érzelmektől és a lelkiállapottól. Napjainkban már teljesen elfogadott és egyre népszerűbb az a felfogás, miszerint a test és a lélek egységben értelmezhető és a betegségek kialakulásánál a test csupán a maga nyelvén valósítja meg azt, ami a lélekben lakik.

Selye János magyar származású orvos, endokrinológus, kutató az 1960-as években végzett kutatásokat azzal kapcsolatban, hogy a szervezetünk (elsősorban a hormonok) hogyan reagálnak a környezetünkre és az onnan érkező hatásokra. Munkájának köszönhetően a stressz fogalma bekerült az orvosi szakirodalomba. Selye rámutatott, hogy a stressz önmagában nem káros, sőt nagyobb teljesítményt válthat ki belőlünk, és kifejleszti alkalmazkodási és védekező képességünket is. A stressz akkor káros, ha krónikussá válik, és kezdi felélni szervezetünk tartalékait. Ennek következtében válhatunk áldozatává a legkülönbözőbb betegségeknek.

Sokszor értelmetlenül állunk szeretteink, ismerőseink megbetegedéséhez, hiszen nem ritkán olyan illetőről van szó, aki megfelelő életmódot folytat és nincs semmilyen káros szenvedélye. Ezekben az esetekben egyértelműen megmutatkozik, hogy milyen nagy szerepe van a lelki háttérnek, hiszen a betegségek mögött megtalálhatóak azok a mélyen eltemetett érzelmek, amelyek feloldozásra várnak, s amelyek így üzennek a tudattalanból. Ebben segít, ha szembenézünk negatív érzéseinkkel és megértjük milyen körülmények befolyásolják életünket.

Egyértelműen rizikófaktornak számítanak az érzelmileg megterhelő, sok energiát felemésztő emberi kapcsolatok. Ezzel nem az a cél, hogy másokat hibáztassunk, hanem hogy megtanuljunk FELELŐSSÉGET VÁLLALNI saját kapcsolatainkért és képesek legyünk megszabadulni azoktól a hiedelmektől, amelyek veszélyeztetik egészségünket. Nem mások elvárásai és szándékai, hanem az a kép váltja ki a stresszt, amelyet ezekről alkotunk. A feszültséget és a frusztrációt az okozza, hogy megrögzötten játsszuk olyasvalakinek a szerepét, aki valójában nem mi vagyunk.

Önismereti kérdések:

Milyen elvárásokat vetítesz bele a partnered vagy más fontos vonatkoztatási személy fejébe?

Miért érzed úgy, hogy meg kell felelned ezeknek az elvárásoknak?

Mi történne ha nem teljesítenéd az elvárásokat? Egészen biztosan az történne?

Mit teszel, ha húsz ember ül egy teremben és mindnek más az elvárása feléd?