Turbózd fel magad 7 lépésben!

2021.05.20

Több, mint egy éve, hogy gyökeresen megváltozott az életünk, de ami állandó, hogy mértéktelenül ömlenek ránk az információk a vírussal kapcsolatban. Naponta többször kiderül valami, amit eddig nem tudtunk róla, de a statisztikákkal sem spórolnak. Tolják az arcunkba, ha akarjuk - ha nem, ha igaz - ha nem. A kedvenceim a közösségi oldalakon megosztott cikkek alatti kommentháborúk, amik prezentálják a megosztottságot, az indulatokat, a fel nem oldott stresszeket és az elfogadás teljes hiányát. Kérdem én, valóban ez kell? Ez a jó nekünk?

Az én személyes válaszom: nem. Bár fontos, hogy képben legyünk, arról, hogy egyébként teljesen hétköznapi és természetes módon mit tehetünk azért, hogy ne betegedjünk meg, erről mégsem igazán esik szó. Éppen ezért elkezdtem nézelődni és utána járni, hogy az immunerősítés kapcsán keringő evidenciákon túl, mi az amit még megtudhatok erről a témáról. Végül 7 lépésben határoztam meg, hogy mire figyeljünk az immunendszerünk megfelelő működése érdekében, és ennek megfelelően egy videósorozatot is indítottam a Lélekpiszkáló Facebook oldalán. De nézzük röviden, hogy melyek ezek!

1. Vitaminok és ásványi anyagok bevitele

Nem hiszem, hogy nagy meglepetést okozok azzal, ha azt mondom, hogy a környezetszennyezésnek, a vegyszereknek és tartósítószereknek köszönhetően, már nem tudjuk pusztán a táplálkozásból fedezni a vitamin- és ásványi anyag szükségletünket. Az elmúlt évtizedekben olyan szinten lecsökkent egy-egy növény tápértéke, hogy egy vegyes és kiegyensúlyozott étrend esetében is elmondható, nem tudunk annyit enni, hogy az elegendő legyen. Ma már nagy piaca van a különböző étrend-kiegészítőknek, ezért adott a lehetőség, hogy megtaláljuk a szezonális sajátosságoknak és egyéni igényeinknek megfelelőt. Kifejezetten támogatja az immunrendszert az A-, C-, D-, és E-vitamin valamint a szelén és a cink.

2. Tudatos táplálkozás

Az egészséges táplálkozás és az ehhez gondosan választott étrend-kiegészítők kéz a kézben járnak. Ha szeretnénk odafigyelni az étkezésünkre, akkor érdemes szem előtt tartanunk a modern civilizáció hozta problémákat, úgy, mint a nagyüzemi állattartásból származó termékek minőségromlása, a vegyszerezett zöldségek vagy gyümölcsök, a szénhidrátok túlzott fogyasztása, stb. Első lépésként érdemes utóbbit, azaz a fehér liszt és kristálycukor mértékét csökkenteni, vagy teljesen elhagyni, hiszen az egészséges életmódhoz nagyon fontos alapot képez a megfelelő testsúly és a vércukorszint normalizálása.

3. Bélflóra-rendezés

Sorrend szempontjából a kiegyensúlyozott bélflóra akár a nulladik helyet is megkaphatta volna, ám nem akartam senkit sem elriasztani azzal, hogy valójában, amíg romokban áll a mikrobiom, addig komoly nehézségekbe ütközik a vitaminok felszívódása. Az utóbbi években, hála a korszerű kutatásoknak, nagyon sok új és izgalmas információ áll rendelkezésünkre az agy és a bél közötti kapcsolatról, vagyis nevén nevezve az agy-bél tengelyről. E szerint folyamatos, kétirányú kapcsolat van az idegrendszerünk és az emésztőrendszerünk között, tehát ha szemetet eszünk, akkor a beleink beárulnak az agyunknak. :) A beleinkben számos immunsejt is található, amiket a helytelen étkezési szokások által generált enyhébb gyulladásos folyamatok leterhelnek, ezáltal csökkentve az immunrendszerünk hatékonyságát - akár a fertőzésekkel szemben is. Így elmondható, hogy az immunerősítés szempontjából kiemelt fontossággal bír, hogy mérsékeljük vagy teljesen elhagyjuk a gyulladáskeltő élelmiszereket.

4. Gyógynövények

Ha nagyon ellene vagyunk a szintetikus úton történő vitaminpótlásnak, akkor a gyógynövények között is találhatunk megoldást az immunerősítésre. Kifejezetten vitamin szempontjából a csipkebogyó C-vitamin tartalma az, ami említésre méltó, ám figyeljünk arra, hogy ez a vitamin hőérzékeny, így ha teát készítünk a csipkebogyóból, akkor azt hidegáztatással tegyük. Az immunrendszer stimulálására és gyulladáscsökkentésre a gyömbér egy kiváló megoldás, megtisztítja a nyirokrendszert és fertőtleníti a beleket. Az utóbbi néhány évben terjedt el a gyógygombák használata, amelyet elsősorban a daganatos betegeknek ajánlottak, de ma már tudjuk, hogy a ganoderma vagy shii-take kifejezetten alkalmasak a mindennapos immunerősítésre is.

5. Testmozgás

Ennél a pontnál voltam igazán zavarban, mert bár tisztában vagyok vele, hogy a mozgásszegény életmód képes legyengíteni az immunrendszert, én magam sosem voltam nagy sportember. Több helyen is említik, hogy szerencsére napi fél óra séta a szabadban már jó hatással lehet a szervezetre. Nem lehet elégszer említeni a jógát, amely mind a testi, mind a szellemi felfrissülést is támogatja, de ha nem érzünk magunkban kellő bátorságot az ászanák megtanulásához, akkor érdemes megfontolni, hogy reggelente trambulinozzunk vagy zenére végezzünk néhány átmozgató gyakorlatot.

6. Gondolataink hatalma

Azt hiszem, itt érkezünk meg ahhoz a ponthoz, ahol sokan elvéreznének - legalábbis a facebookon történő bájcsevejek alapján egészen biztosan. A félelem és a pánik olyan érzések, amelyek képesek serkenteni a stresszhormonok termelődését a szervezetben, amelyekről tudjuk, hogy hosszú távon lemerítik az immunrendszert. Ha ehhez hozzátesszük, hogy rengeteg negatív gondolatmenetet futtatunk le napi szinten, akkor azzal azt érjük el, hogy ezt az eleve legyengült állapotot tartóssá tesszük.

7. Érzelmi egyensúly

Az elménk pozitív gondolatokkal történő megtöltése azért is nagyon fontos, mert a gondolataink érzelmeket keltenek bennünk és ezek az érzelmek meghatározzák az általános közérzetünk. Így, ha a mentális és érzelmi síkon a harmóniára törekszünk, akkor a szervezetünkben is ennek megfelelően zajlanak majd a biológiai folyamatok. A test-lélek-szellem egyensúly fenntartásához ápoljuk a családi, baráti kapcsolatainkat és ne engedjünk a megosztottságnak. Ha úgy érezzük párkapcsolatunkra rossz hatással volt az elmúlt időszak, akkor tudatosan dolgozzunk annak megjavításán és kis fantáziával hozzunk újra meghittséget a napjainkba.

Minden lépés, amit az egészségünkért teszünk magában hordozza ezt az elfeledett témát, pedig ha belegondolunk teljesen magától értetődő, hogy megfelelően működjön szervezetünk védelmi vonala.